Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: Engine starts, then dies

  1. #1
    Member Since
    Dec 2003
    Location
    Former Owner 0216
    Posts
    861
    Thanked: 0

    Engine starts, then dies

    The thing starts right up, then dies... over and over. I can rev it then I take my foot off the gas, it dies. Does it sound like the throttle positioning sensor to anyone? Also... if this does sound like the problem, where is it located? Autozone sells it for just under $26.
    Last edited by crager34 : 10/28/2004 at 06:18 AM

  2. #2
    Member Since
    Jun 2002
    Location
    '99 Ebony Black VX, 0339
    Posts
    2,073
    Thanked: 0
    Check that MAS is firmly attached to the intake tube and that the connection to it is secure (unlug and replug). TPS is located on the throttle body upfront.

  3. #3
    Member Since
    Dec 2003
    Location
    Former Owner 0216
    Posts
    861
    Thanked: 0
    Thanks Tone!! Trying to download the manual from your site and it gets stuck at 3.57mb..... any ideas?

    BTW - PV muffler I got from you awhile back.... IT ROCKS!

  4. #4
    Member Since
    Oct 2004
    Location
    99 Astral VX 1032
    Posts
    202
    Thanked: 0
    mine did this one night, then it just started working again, no clue why, though I am not too worried about it. someone suggested to me fuel pressure regulator, no clue though.
    Ryan Christiansen

    Trooper Skid Plates, OME 912's, Stric9 Sliders, Load Warrior with extension, Apline sub in rear door, Apline front speakers, Alpine head unit, Definity Dakota MT 285/75 R16, Aussie Lockers Front and Rear, 4.77 gears and Warn Manual Hubs.http://picasaweb.google.com/RyanVehiX

  5. #5
    Member Since
    Dec 2003
    Location
    Former Owner 0216
    Posts
    861
    Thanked: 0

    More info....

    I live in Ohio.... wet outside...full tank of gas, new battery, upper 40's tempurture, first start in the morning....

    Hopefully a $25 part will get this done.

  6. #6
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    200, white
    Posts
    51
    Thanked: 0

    Crazy: I live in the NAti and mine just did the same thing at lunch!

    Mine just did the smae thing at lunch.

  7. #7
    Member Since
    Apr 2004
    Location
    2000,silver,vehicross,0460
    Posts
    207
    Thanked: 0
    I had a pinhole leak in my fuel pressure regulator, and it caused something similar. I'd start the car, it would rev, and then die.

  8. #8
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    2000, Dragon Green, 0808
    Posts
    147
    Thanked: 0
    Mine acted somewhat similar a few months ago. I changed my fuel filter and it has not happened since. That would be the cheapest place to start.

  9. #9
    Member Since
    Feb 2003
    Location
    '76 IH Scout II Tubed, 40"s, locked, etc
    Posts
    1,090
    Thanked: 0

    .

    my VX does this repeatibly. Everyonce n a while I will attempt to start, then it dies...same..etc...attempt to start but keep gas on pedal it will stay started...but take foot off and it will die. Open gas cap and close AFTER you attempt to start and then it dies...and it will usually be ok.


    not sure why...have checked all connections to anything that could be a culprit....I've been told to replace the fuel pressure regulator and that should fix it...

  10. #10
    Started happening to me a about 6 months ago, I replaced the fuel filter then it stopped. However, It started happening again, this past weekend after I turtled my way into a gas after being on negative E, my guess is there was air in the tank plus the gas station was notorious for "bad gas", but thats all I could find at the time. (got to finish bad tank of gas)
    Note:
    If you are pressed for time, start the engine place right foot on gas pedal imediately, keeping it steady at about 1000rpms, put your left foot on the brake pedal (press hard), check your mirrors, shift into drive or reverse. Then take both feet off pedals(you may feel a jerk), it won't cut off at that point.
    The Bantan's Relm
    Gallery
    Myspace Page
    "Our lives begin to end the day we become silent about the things we care about."

  11. #11
    Member Since
    Feb 2003
    Location
    '76 IH Scout II Tubed, 40"s, locked, etc
    Posts
    1,090
    Thanked: 0

    mine has done it for 2 years

    off and on...sometimes it does it everytime you attempt o start...sometimes it doesn't happen for months.

    replaced fuel filter...no help...cleaned EGR, no help, replaced pcv valve, no help, checked all hoses/electrical connections, no help

  12. #12
    Member Since
    Dec 2003
    Location
    Former Owner 0216
    Posts
    861
    Thanked: 0

    Update!

    Went and purchased the TPS unit, then went to start up the Space Ship...... started right up and hasn't quit since. Maybe some air in the line... bad luck.... full moon... who knows.
    Last edited by crager34 : 11/01/2004 at 12:01 PM

  13. #13
    Member Since
    Jun 2002
    Location
    2001, Proton Yellow, #0580
    Posts
    1,880
    Thanked: 1
    I'm with SPAZZ on this one. My VX has exhibited the same behavior the entire time I've owned it. Occasionally it will just die - sometimes at a light - I have to drop it into neutral, start and goose it a little to get it to drive. After it sits for a while I can get in it and it starts right up - sometimes at high idle - after a while it stops doing it.

    I've tried different fuel, changed gas filter, pcv, cleaned throttle body, ect. It still ocassionally does it - doesn't throw a code or anything (unless I jerk it into drive too quick after restarting in neutral - then the tranny light blinks until I restart).

    I've gone so far as to think it's humidity related.

    Initially I took it in, but the techs couldn't find anything wrong with it and couldn't reproduce the behavior. I've learned to live with it.

    -- John
    John Eaton
    Original Owner
    2001 Proton Yellow #580
    Atlanta GA

    http://wildtoys.com/vehicross/
    http://vehicross.blogspot.com/

    "Metaphors be with you"

  14. #14
    Member Since
    Jan 2005
    Location
    2000, Yellow, VehiCROSS 0602
    Posts
    262
    Thanked: 0

    me too now

    I just got this problem now too. Any solutions? I was on my honeymoon last week and it started up and died 5 times in a row in one day. Then i rev'd it up and it's been ok since. Taking it to the dealer tomorrow. One shop thought it might be an electronic starter switch that was going bad. Not sure what that is.

  15. #15
    Member Since
    Dec 2005
    Location
    2001, Dragon Green, 1342
    Posts
    2,392
    Thanked: 0
    Crager34, you can get the manuals here for viewing or downloading. Look under downloads
    Greetings, Earthling. We come in peace... Never mind "Paris to Dakar", the VehiCROSS looks ready for the Martian desert.

Similar Threads

  1. Replies: 17
    Last Post: 09/21/2017, 11:15 AM
  2. Engine starts up and dies
    By Baldwin in forum VX Troubleshooting...
    Replies: 20
    Last Post: 07/09/2016, 06:14 AM
  3. Replies: 4
    Last Post: 11/09/2013, 08:21 AM
  4. Engine suddenly dies...
    By Buffy in forum VX Troubleshooting...
    Replies: 16
    Last Post: 04/22/2011, 07:51 PM
  5. Engine starts then shuts off
    By deldorado in forum VX Troubleshooting...
    Replies: 7
    Last Post: 05/07/2003, 02:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
$lv_vb_eventforums_eventdetails