Results 1 to 12 of 12

Thread: Power Switch

  1. #1
    Member Since
    Jan 2003
    Location
    1999, Ebony Black, 1856
    Posts
    209
    Thanked: 0

    Power Switch

    Last winter, I got some snow in the power switch. I think this shorted it out. I was thinking of replacing the whole unit (the winter switch is combined into 1 unit)...has anyone else replaced this unit? Is there any other items I should check (alreay checked the fuses).

  2. #2
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    1999 Astral Silver 1222
    Posts
    343
    Thanked: 0
    I am no rocket scientist, and I may be able to check into this later on my own rig and get the info back to you tomorrow. In theory, you should be able to swap the connector into the "winter" button and verify on the dash whether your "power" light comes on when you depress the "winter" button. This would help in determining if the switch, or something else is malfunctioning. Of course, until I can get home I cannot verify if the connectors are the same. Maybe someone who has the ability to run outside and check this quicker could find out?


  3. #3
    Member Since
    Feb 2006
    Location
    2001,Kaiser Silver, VX, 0563
    Posts
    4,767
    Thanked: 0
    the power and winter switches are the same assembly.. are you sure the switch isnt working? the light on mine went out.. its very easy to replace.... 8 screws to remove the center console and then the switches just push through the top of the console and the new one will push right into place and you can reuse the old connector... rodeos and troopers have the same switches so you can get it from them too


    "Engineers believe if it ain't broke, it doesn't have enough features yet"

  4. #4
    Member Since
    Jan 2003
    Location
    1999, Ebony Black, 1856
    Posts
    209
    Thanked: 0
    Good points...

    I ordered the new unit from St Charles...I'm too lazy do go down the JY path...yeah, the light is off...and the shift points don't change when it's depressed...winter button light comes on/works.

  5. #5
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    1999 Astral Silver 1222
    Posts
    343
    Thanked: 0
    Do you mean the switch light on the button doesnt light so you can't see it at night to turn it on? Or that the switch doesnt tell the transmission to go into power mode, and have "power" written on your instument cluster near the speedo?

  6. #6
    Member Since
    Jan 2003
    Location
    1999, Ebony Black, 1856
    Posts
    209
    Thanked: 0
    Both...it's completely broken.

  7. #7
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    1999 Astral Silver 1222
    Posts
    343
    Thanked: 0
    did you try to hook up the wires to the "winter" switch to see if you could engage the "power" mode?

  8. #8
    Member Since
    Feb 2006
    Location
    2001,Kaiser Silver, VX, 0563
    Posts
    4,767
    Thanked: 0
    the power and winter mode switch is one unit with one plug, you can't switch the wiring around... well im sure you could.. but it would take FAR more effort than its worth

  9. #9
    Member Since
    Apr 2003
    Location
    1999 Astral Silver 1222
    Posts
    343
    Thanked: 0
    Oh well, if you already ordered anyways. Was worth a shot if it was a quick and easy troubleshooting method.

  10. #10
    Member Since
    Jan 2003
    Location
    1999, Ebony Black, 1856
    Posts
    209
    Thanked: 0
    OK got the new switch, and power mode light and the function still don't work...is there a relay that I could have shorted out on down the circuit?

  11. #11
    Member Since
    Feb 2007
    Location
    2001 Proton VX #0690
    Posts
    684
    Thanked: 0
    Quote Originally Posted by ojmagg
    OK got the new switch, and power mode light and the function still don't work...is there a relay that I could have shorted out on down the circuit?
    I'm pretty sure that the switch goes directly to the computer, but I'd have to scan through the tech docs again to be sure.

    In the meantime, I'd visually inspect the plug. Is it possible one of the contacts has fallen out of the back of the plug? Given the pinout and a steady hand, you might be able to test the harness with a paperclip, to see if the wires themselves are actually working.

    The computer, by the way, is behind the bulge at the bottom of the radio stack. Is it possible that the wires down there were damaged? Was there a recent radio install?

  12. #12
    Member Since
    Jan 2003
    Location
    1999, Ebony Black, 1856
    Posts
    209
    Thanked: 0
    Nope, the pins are all there and not bent...and i've a stock audio setup...I've not touched that area in quite some time.

Similar Threads

  1. Mode Selector Switch & Power Switch
    By ahdoman in forum VX Troubleshooting...
    Replies: 6
    Last Post: 11/20/2014, 11:34 PM
  2. Power Mirror switch and Defogger NOT working
    By VX-Man in forum VX Talk...
    Replies: 9
    Last Post: 03/06/2013, 03:11 AM
  3. ac switch
    By brainwashed in forum VX Troubleshooting...
    Replies: 4
    Last Post: 07/20/2010, 07:01 AM
  4. That power switch
    By Lease-V-cross in forum VX Talk...
    Replies: 12
    Last Post: 04/25/2004, 02:21 PM
  5. YET ANOTHER! switch ????
    By Kahuna in forum VX Modifications...
    Replies: 3
    Last Post: 04/20/2004, 10:58 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
$lv_vb_eventforums_eventdetails